Beliz Güçbilmez

Uygulama Dersleri
Parçadan Bütüne: Hikâyenin Zihni

Kredi kartına taksit veya havale seçeneği

Başlamasına kalan süre :

PAYLAŞ:

İlk aşama olan "Tersine Mühendislik: Yazmak için Okumak" Atölyesi'nden sonra alınabilecek uygulama aşaması

Bu atölyeyi, ilk atölyede konuştuğumuz metodu kendi yazarlık sürecimizde sınamak için kullanıyoruz. Artık bu atölye de olabildiğince olgunlaştı, metodolojisi, adımlanışı tamamlandı. 

Üzerinde en çok duracağımız mesele metafor üretmek/bulmak. Metaforların nasıl üretildiğini birbirimizin “buluşları” üzerinden de dinleme fırsatımız olacak. Aynı terminolojiye sahip atölye katılımcıları birbirinin projesinde neyin konuşulabilir olduğunu bildiğinden tartışmaların da daha verimli bir hal aldığını göreceksiniz.  Herkesin projesi üzerine tek tek konuşuyor ve birlikte geliştiriyoruz. Bunların yanısıra, karakter, zaman kullanımı atmosferi oluşturan unsurlar, duygulanımın aktarılması gibi önemli yazı fikirlerini tartıştığımız bir teorik çerçeve de var üzerinde çalışacağımız. İlk iki atölyede üzerinde düşünme fırsatı bulduğumuz konuların nasıl işimize yaradığını göreceksiniz. 

Elbette dileyen öyküsünü yazarak çıkabilir bu süreçten. Teşvik ettiğimiz de bu.  Yani oyun, kendimizi uzun vadede, roman ya da senaryo gibi daha geniş zamana ihtiyaç duyan türlerde deneyeceksek de, sonradan roman olarak yazılacak hikâyenin öyküsünün bu  atölyede yazılmasını öneriyorum. Ama olur da hiç ısınamazsanız ya da hayat izin vermezse bu arada yazmaya, yazılanlar üzerinde tartışılırken ne kadar çok şey öğreneceğinizi göreceksiniz. Yani atölye sürecinde tamamlanmış bir öykü yazamasanız da, yazacağınız zaman işbaşına çağıracağınız notlarınız olacak elinizde. (Özellikle daha önce hiç yazmamış olanlar kaygılanmasın diye de bu not bir yandan, elimizde artık benzer durumda gelip öyküsüyle çıkan pek çok örnek var, eli değip de ya da cesarete gelip de yazamayanlar bile ne yapacaklarını bilerek çıktıklarını söylediler atölyeden. )

İlk teorik aşamayı (Tersine Mühendislik: Yazmak için Okumak) tamamlayan tüm katılımcılar katılabilir. 

“Hikâyeler Nereden Geliyor?”u takip eden ilk “Parçadan Bütüne: Hikâyenin Zihni” sınıfına katılabileceğiniz gibi, ara verip sonraki bir zamanda açılacak gruplara da dahil olabilirsiniz. Zamanlama tamamen sizin kontrolünüzde.

Atölye içeriği, her biri yaklaşık iki saat sürecek beş buluşma olarak programlanmıştır. 

Her buluşmada ilk saatin sonunda 10 dakika mola veriyoruz.

18 Şubat Salı 2025 - 20:00-22:00 
 

25 Şubat Salı 2025 - 20:00-22:00 
 

4 Mart Salı 2025 - 20:00-22:00 
 

11 Mart Salı 2025 - 20:00-22:00 
 

18 Mart Salı 2025 - 20:00-22:00 
 

1. BULUŞMA: Metodun nasıl çalıştığını görmek için benim bu teknikle yazdığım bir öyküye bakacağız. (ilk dersten önce WhatsApp grubuna yüklenecek) İlk kez Manyetik Alan Metodu ile yazıldığına “emin olduğumuz” bir öyküye. Öykünün içindeki çekirdek-metafor ilişkisini göreceğiz. Nasıl adım adım ilerlenebileceğini.  Isınıyoruz yani. Bu çalışma sayesinde, ikinci derse getireceğiniz kendi çekirdeğinizin metaforlarını oluşturmak için bir ön fikir oluşacak.

2. BULUŞMA : Derse getirilen çekirdek-metafor takımlarına  yakından bakıyoruz ve her bir “çekirdeği" nasıl tanımlamamız gerektiğini tartışıyoruz. Yaptığımız tanıma göre daha geniş bir alandan, birbirine uzak metaforlar üretebildiğimizi anlıyoruz. Üç boyutlu karakter ne demek, bir karakteri kendi hikâyesi içinde geliştirmek.

3. BULUŞMA: Katılımcıların üzerinden çalışacağı çekirdek-metafor takımlarını konuşmaya devam. Birbirimize metaforlar önereceğiz; metafor buldukça yenilerinin geldiğini ve birbirimize ikram edebileceğimizi göreceğiz. :) Havada uçuşacaklar. Şunu da deneyeceğiz bir yandan; aynı çekirdeği kullanarak nasıl bambaşka metaforlar ve dolayısıyla öykülere çıkacak yolumuz; göreceğiz. Herkesin çalışma hızı farklı, daha önceki atölyelerde üçüncü derse ulaştığımızda ilk yazımı bitmiş öyküler olabildi elimizde. O zaman ya yeniden yazmaya ya da yeni bir taslağa girişiyoruz. Bu derste kurmacada “atmosfer”in nasıl oluştuğunu konuşuyoruz.

4. BULUŞMA: Bulduğumuz metaforları seçip ayıkladık. Ağırlıklandırdık yani; metaforların hangilerinin taşıyıcı kolon gibi, hangilerinin yardımcı unsurlar olarak kullanılabileceğini tespit ettik. Kâğıt üzerinde bizi heyecanlandırmaya başlayan, bir öyküye doğru kıpırdamaya başlamış metaforları dizdik ve bunun nasıl bir öykü çatısı altında birleşebileceğini konuşmaya başladık. Tataaaaa öyküler kuruluyor. İkinci eskiz ne demek? İlk eskizden sonra ikinci eskize ne arayarak başlıyoruz?

5. BULUŞMA : İsteyen tamamını yazdı projesinin. İsteyen düşünürken onu heyecanlandıran bölümü. Ya da tümünü geleceğe bıraktık, kolumuzun altında yazılmaya hazır dosyamız, ihtimalleri konuşmaya devam ediyoruz. Ya da öyküyü kurmak bu araya sığmadıysa bile, buraya kadar konuştuklarımız, kafa patlattıklarımız metodun, metafor bulmanın, çalışacak metaforu ayırt etmenin inceliklerini gösterdi zaten. Nasılsa yazılır, günü geldiğinde. Temenniler, atölye değerlendirmesi, heyecanlı başlangıçlar, bir sonraki öykü için planlar… Bayrak töreni, kapanış. :) Bunca saattir birlikte düşünüyoruz, heyecanlanıyoruz, nasıl ayrılacağız acaba? :)

6000 TL (KDV dahildir.)

Havale, EFT ve kredi kartına taksit seçeneği ile.

Sınırlı kontenjan nedeniyle kesin kayıtlar atölye başlangıç tarihine 3 gün kala kapanacaktır. Kayıt işlemlerinizi bu tarihten önce tamamlamanızı rica ediyoruz. Katılımcı sayısı sınırlı olduğu için -acil durumlar dışındaki- iptaller atölye başlangıcından bir hafta önce yapılabilir.

28 Kişi.

Uygulama dersleri sınırlı sayıda katılımcı ile yapıldığından, kontenjan dolduğunda sistem yeni kayıt almayacak.

Not: Web sitesindeki yorumlar, mutlaka sosyal ağ internet portalının görüşlerini değil, yazarlarının görüşlerini yansıtmaktadır. Hakaret, küfür ve kaba ifadelerden kaçınılması talep edilir. Yorumlar filtreleme sisteminden geçip onaylanır ayrıca bildirim açıklamaları olmadan yorumları silme hakkımızı saklı tutarız.

Yorum *
Ad Soyad *
Ad soyad gizliliği *

0 Yorum