Beliz Güçbilmez

Teorik Ders 2: Devam Atölyesi
Hikâyeler Nereden Geliyor?

Kredi kartına taksit veya havale seçeneği

PAYLAŞ:

İkinci Aşama

Birinci aşama ‘Tersine Mühendislik: Yazmak İçin Okumak’ Atölyesini tamamlamış herkes katılabilir. İlk aşamayı takip eden ilk devam atölyesine katılabileceğiniz gibi, ara verip sonraki bir zamanda açılacak bir ikinci aşamaya da dahil olabilirsiniz. Zamanlama tamamen sizin kontrolünüzde.

Atölye içeriği, her biri yaklaşık iki saat sürecek dört buluşma olarak programlanmıştır. 

Her buluşmada ilk saatin sonunda 10 dakika mola veriyoruz.

3 Kasım 2024 Pazar - 20:00-22:00 

10 Kasım 2024 Pazar - 20:00-22:00 

17 Kasım 2024 Pazar - 20:00-22:00 

24 Kasım 2024 Pazar - 20:00-22:00 
 

  • Maximillian Ponder'ın Muteber Beyni / J.W.Ironmonger (Çev: Elif Ersavcı), Kolektif Kitap, 2013
  • Kosmos/ Reha Erdem (2010)
  • Azınlık Raporu (Minority Report)/Steven Spielberg (2002)
  • Kral Oidipus/Sophokles
  • Algernon’a Çiçekler/Daniel Keyes (Çev: Handan Ünlü Haktanır), Koridor Yayıncılık, 2015

• Maximillian Ponder'ın Muteber Beyni / J.W.Ironmonger (Çev: Elif Ersavcı), Kolektif Kitap, 2013

Nabız gibi atan bir zihinle, düşünen bir kalbi bir araya getiren, atölyede neyle ilgileniyorsak hepsini bir romana sığdıran bir metin. Bayılacaksınız. :)

Yayınevi sayfasında hem ayrınıtlı bilgi hem de bir okuma parçası da var.

https://www.kolektifkitap.com/product-page/maximilian-ponder-%C4%B1n-muteber-beyni-j-w-ironmonger

 “Maximilian Ponder, her anısını kaydetmek amacıyla otuz yıl boyunca hayattan elini ayağını çeker. Ama şimdi, insan zihninin haritasını çıkarmaya yardım edecek defterler ve günlüklerden oluşan başyapıtı Katalog’un ortasında ölü halde yatmaktadır."


. Metinlerarası İlişkiler/ Edebi Kanon/ Yorumbilgisi (Hermeneutik) Tanrı Hermes ile ilişkisi/ “Konuşan kişi Adem değilse alıntı yapmak zorundadır”/

Bu derste bir yandan da yorum alanının sınırlarını konuşuyor olacağız. Bir film ya da roman hakkında konuşmak ne demektir? Ne kadarında günlük deneyimimizi, ne kadarında sahiden sanat yapıtını konuşuruz?

 • Kosmos/ Reha Erdem (2010)

Mitsel içeriklerden nasıl yararlanıp, modernize edebileceğimizin bir örneği üzerinden, öyküleme tekniğinde mitsel zaman ile çizgisel zaman arasındaki farkları konuşuyor olacağız. Mitsel dediğimiz döngüsel zamanı, lineer aklımızla nasıl olup da kavrayabildiğimizi ve kuşkusuz öykülemenin en önemli unsuru olan zaman kullanımının inceliklerinden söz ediyoruz. İki zaman temsilini, doğrusal perspektifli resim gibi yerleşmiş olay dizisine ve minyatür gibi düzenlenmiş perspektifsiz olay dizisine bağlayarak anlayacağız. Bu modellemenin kaynağı olarak:

  • Beliz Güçbilmez, “Zaman/Zemin/Zuhur: Geçmişin Tiyatral Temsili kitabına göz atabilirsiniz.  Yayınevi sayfasından kitabın içeriğini daha ayrıntılı incelemek için tıklayın

Derslerde konuşulanları "Anne Ben Düştüm mü?”deki "Kurmacanın Zihni" (ss. 73-141) bölümünü okuyarak pekiştirebilirsiniz.

 

 

• Azınlık Raporu(Minority Report)/Steven Spielberg (2002)

Bu haftadan itibaren tragedya denen eski ve işlek bir formun kullanımına, nasıl işimize yarayabileceğine bakıyoruz. Tragedyanın temel kavramlarının modern öyküleme tekniğini nasıl belirlediği konularımızdan biri. Bu kez de Batı mitolojisinden bir örnekle yeniden yazmanın incelikleri, metinlerarasılık yaklaşımları. Bir kurmacanın başka kurmacalardan yapılmasına ilişkin fikirler. Yazmak için bütün bir edebiyat alanından nasıl yararlanabiliriz? 

  • Kral Oidipus/Sophokles

(Aynı yazarın Antigone oyununa da göz atabilir dileyenler)

 

Derslerde konuşulanları "Anne Ben Düştüm mü?”deki "Kurmacanın Zihni" (ss. 73-141) bölümünü okuyarak pekiştirebilirsiniz.

•  Algernon’a Çiçekler/Daniel Keyes  (Çev: Handan Ünlü Haktanır), Koridor Yayıncılık,2015

Okumaktan müthiş zevk alacağınız bir roman. (Biraz uzunca bir roman olduğundan erken başlamakta fayda var) Bu romanla birlikte tragedya kavramlarının bilim kurguda nasıl işlediğine bakıyoruz. Merdiven tekniğinin nasıl kurulduğuna da. Zamanı ilerletmek için öykülemeye yerleştirmemiz gereken zaman sayaçlarına da. Bir de tabii kendi öykülerimizi üretirken bu atölyede kullanılan teknikleri nasıl kişiselleştireceğimize. 

 

Derslerde konuşulanları "Anne Ben Düştüm mü?”deki "Kurmacanın Zihni" (ss. 73-141) bölümünü okuyarak pekiştirebilirsiniz.

8 saatlik atölyenin toplam ücreti 1350 TL (KDV dahildir.)

Havale, EFT ve kredi kartına taksit seçeneği ile.

-Atölye  Zoom altyapısı kullanılarak online - canlı düzenlenecektir, oturumlara katılabilmek için Zoom adlı ücretsiz uygulama telefon, tablet ya da bilgisayara indirilmiş olmalıdır.

-Oturuma katılmak için gerekli olan Zoom bağlantısı ve atölyeye  katılma detayları ödeme onayınızdan sonra, ödeme yaparken belirtmiş olduğunuz e-posta adresinize mail gönderilecektir . Bu nedenle e-posta adresinizin güncel olması önemlidir. 

-Etkinlik saatinden 30 dakika önce oturum açılacaktır.

-Oturum başlamadan önce ve oturum sırasında herhangi bir sorun yaşarsanız bizi 05304747380 nolu atölye  telefonundan arayabilirsiniz.

-Belirtilen bilgilerin katılımcı tarafından doğru olarak verilmemesi nedeniyle katılım linki ve şifresinin size iletilememesi ve buna bağlı olarak etkinliğe katılamamanız halinde Beliz Güçbilmez Atölyeleri’nin sorumluluğu bulunmamaktadır.

Not: Web sitesindeki yorumlar, mutlaka sosyal ağ internet portalının görüşlerini değil, yazarlarının görüşlerini yansıtmaktadır. Hakaret, küfür ve kaba ifadelerden kaçınılması talep edilir. Yorumlar filtreleme sisteminden geçip onaylanır ayrıca bildirim açıklamaları olmadan yorumları silme hakkımızı saklı tutarız.

Yorum *
Ad Soyad *
Ad soyad gizliliği *

0 Yorum