Erkenden kayıt yaptırdığım bir atölyeye, programımın değişmesi nedeniyle katılamayacağım belli olduğunda ne oluyor?
Kayıt olup ödeme yaptığınız halde, hayat derse katılmanıza izin vermezse, kaydınızı atölye başlama tarihinden önce, iptal edebilirsiniz. İyzico üzerinden kredi kartıyla ödeme yaptıysanız, iade talebinizi bildirmenizden sonraki iki gün içinde kredi kartınıza, havale yaptıysanız talebinizi takip eden ilk çarşamba hesabınıza atölye ücretinin tamamı iade edilir. Havale işleminde iade için katılımcının IBAN bilgisine ihtiyaç vardır. Ödemenizi kredi kartıyla yaptıysanız, sadece kredi kartınıza iade yapılabiliyor, bilginize.
Kaçırdığım dersi ne zaman ve nasıl telafi edebilirim?
Kaçırdığınız tek bir dersi bir sonraki grupta telafi edebilirsiniz.
Telafi sorumluluğu katılımcıya aittir.
Telafi dersinizi yapabilmek için bir sonraki atölye tarihini takip etmeniz ve kaçırdığınız dersin yapıldığı gün (dersten bir saat önce) atölye telefonuna Whatsapp mesajı atmanız gerekiyor. Yoklama listesini kontrol ettikten sonra, size ilgili ders linkini gönderiyoruz.
Tersine Mühendislik atölyesi “yazarlık” anlamında uygulamalı bir atölye mi?
Hayır, değil. Önce okurluğumuzun tozunu alıyoruz, atölye süresince öykü kurmanın başka başka unsurlarını görmek için öyküler okuyup söküyoruz, birlikte. İki saatlik buluşmalar, hem genel teorik bilgileri hem de özel olarak okunan öyküye ilişkin teknik çözümlemeleri içeriyor. Aynı durum devam atölyesi olan “Hikâyeler Nereden Geliyor?” atölyesi için de geçerli. Bu iki aşama atölyenin kendine özgü okuma ve yazma metodunun kavramlarının ve yönteminin kavranması, yazarlık aşamasında kullanılacak ortak çalışılmış örneklerin oluşturulması için. Yani ilk iki aşamadaki dersler, uygulamalı ya da interaktif değil. Uygulama dersleri, “Parçadan Bütüne: Hikâyenin Zihni” ve “Bütünden Parçaya: Hikâyenin Belleği” dar gruplarla, hep birlikte çalıştığımız online interaktif, karşılıklı sohbetli aşama.
Değil, çünkü tam olarak bunu yapıyoruz. Yaptığımız iş yazılmış hikâyeleri, nasıl kurulduğunu görmek için sökmek. Hedef, bu atölyede öğrendiğimiz tekniği kendi yazma deneyimimizde kullanmak. Tıpkı bir radyo yapmak için, evdeki radyoyu söküp içine bakmak gibi. Üstelik daha az tehlikeli, orada radyoyu hiç kapatamamak var.
Önce “Tersine Mühendislik”-okurluk yani- sonra çerçevenin biraz daha genişletildiği “Hikâyeler Nereden Geliyor?” atölyesi sonra da dar gruplarla açılan “ uygulama atölyelerinden dilediğinizle devam edebilirsiniz. Kendi öğrenme eğiliminize ya da ilginize göre seçeceğiniz: “Parçadan Bütüne: Hikâyenin Zihni” ve/ya da “Bütünden Parçaya: Hikâyenin Belleği”. İstediğiniz sırayla, ikisini birden ya da yalnızca birini alabilirsiniz.
Yirmi yıllık yazarlık hocalığı deneyimimden öğrendiğim bir şey var: Yazdığımızı başkalarıyla paylaşmak, kaç yaşında olursak olalım bizi bir parça zorlar, bu nedenle ilk iki atölyeyi birlikte alarak hem bir terminoloji ve ilgi ortaklığı hem de ortak örneklerle sahip insanlar bir araya geldiklerinde birlikte çalıştığımız “Parçadan Bütüne: Hikâyenin Zihni” ve “Bütünden Parçaya: Hikâyenin Belleği” ” atölyelerinin daha verimli geçtiğini gördük. Bu bizim kuralımız oldu; dar gruplarla oluşturulan yazarlık sınıflarına katılmak için ilk iki atölyeyi almak gerekiyor.
Bir bakıma var tabii, neden ders kaçırasınız ki zaten. Ama artık atölye içeriği sabitlendiğinden, kendi grubunuzda kaçırdığınız derslerden yalnız birini, bir başka turda yakalayarak telafi edebilirsiniz. (Birden fazla ders kaçırmamaya çalışmanızı öneriyoruz. Bir haftadan fazlasının telafiye kalmasının da verimliliği düşürdüğünü fark ettik.)
Bütün atölyelerimizin, bütün dersleri online. Pandemi zamanında zorunluluktan başladığımız online atölyelerin daha verimli geçtiğini gördük. Kendi evinizde, trafikle boğuşmadan, teneffüste tuvalet sırası beklemeden :), havalandırma şikâyeti olmadan ve dikkatinizi dağıtacak unsurlardan uzak bir biçimde dersi dinleme fırsatı yaratıyor. Bir de tabii online dersler, başka türlü derslere ulaşamayacak insanlar için de imkân yaratıyor.
İlk iki atölye çok büyük oranda Beliz Hoca’nın anlatımı üzerine kurulu. Her dersin sonunda katılımcılara ayrılan soru süresi dışında katılımcıların dersi not alarak dinlemesi bekleniyor. Bugüne kadar edindiğimiz atölye deneyimi, eldeki yoğun içeriğin odaklanarak kavranması için en doğru yöntemin bu olduğunu gösterdi. Bu hem katılımcıların birbirlerinden zaman çalmasını engelliyor, hem de buluşmayı olabildiğince verimli kullanmamıza olanak sağlıyor. Yani yüz yüze atölyede de online buluşmalarda da, ilk iki atölye, katılımcıların daha çok dinleyici pozisyonunda olmasını öngörüyor.
Hayır, böyle bir uygulamamız yok. Hem telife tabi içeriğin kontrolsüzce yayılmasını engellemek, hem de atölyenin her buluşma ile gelişmeye devam etmesine engel olacak bir “sabitlenme” yaratmaması için. Katılımcıların derste not tutması, dersin verimliliği ve odaklanma için en iyi yöntem. Katılımcıların sonradan dönüp kendi notlarını okudukça atölyede konuşulanların tazeleneceğine ve yeni okumalara, izlemelere eşlik ederken zenginleştirici bir deneyim yaratacağına inanıyoruz.
İhtiyaç duyarsanız, neden olmasın? Atölyenin okuma içeriği sabit, ancak her yeni buluşma ufak tefek değişikliklerle yenilenip gelişiyor, en azından -diyelim ki bir sene sonra- ilk aşamaya yeniden gelen katılımcıların beyanı bu yönde.
Başlangıç ve devam atölyeleri (Tersine Mühendislik: Yazmak için Okumak ve Hikâyeler Nereden Geliyor?) sırasıyla alınması gereken teorik dersler. Teorik derslerin iki temel hedefi var. Birincisi okurluğumuzun, izleyiciliğimizin tozunu almak. Okurluk/izleyicilik deneyimimizden zaten aşina olduğumuz kurmaca unsurlarını ayırt ederek, ne işe yaradıklarını öğrenerek kurmacalara yenilenmiş bir bakış açısıyla yaklaşmak. İkincisi de Beliz Güçbilmez Atölyeleri'ne özgü Manyetik Alan Metodu'nu kavramak. Serüvene giriş başlangıç aşamasıyla. Sonraki aşamalarla devam edip etmeyeceğinize, ne zaman edeceğinize kendiniz karar veriyor, takviminizi kendiniz oluşturuyorsunuz. Katılımcıların genel eğiliminden görebildiğimiz kadarıyla, ilk atölyeden zevk aldıysanız, devam aşamasını da sevecek, heyecanlanacak, hiç aklınızda yokken uygulama aşamalarını da merak edeceksiniz. Ama evet, her bir aşama kendi başına bağımsız ve doyurucu içeriklerle kurulmuş durumda.
İkinci ve üçüncü aşamalara istediğiniz zaman, ister ilk aşamayı tamamlar tamamlamaz, ister kendinizce uygun bir aralıktan sonra katılabilirsiniz.
Bu siteye üye olurken onayladığınız KVKK/Kişisel Verileri Koruma Kanunu Metni’ne dayanarak size bulunduğunuz aşamada takip edebileceğiniz atölye ile ilgili duyurular gönderiyoruz.
Açılan her yeni atölye için duyuruları sosyal medyadan da (instagram hesabı: @belizgucbilmez) yayınlıyoruz.
Evet, teorik aşamalar da uygulama aşamaları da sadece online ders olarak sunuluyor.
0530 474 73 80’e telefon numarasına whatsapp mesajı atarak, destek alabilirsiniz.